Get Adobe Flash player


Een elftal bestaat uit elf posities. Maar wat moet je eigenlijk kunnen als je keeper, rechtsback of linksbuiten bent? Hier staan alle posities uitgelegd. Zo moet je de tegenstander afstoppen en scoren!


Keeper

Keepers zijn een beetje gek, wordt er wel eens gezegd. Daar klopt niets van. Keepers zijn hele normale mensen, maar hebben op het veld wel een belangrijke rol. Als enige van het team mogen zij namelijk hun handen gebruiken. Keepers moeten ballen vangen, wegtikken, stompen, trappen of koppen. Hoe maakt niet uit, als de bal maar niet in het doel komt.

Rechtsback

Wat moet je kunnen om rechtsback te zijn? Elke voetballer wil wel aanvallen. Maar dat kan alleen als het team sterker is dan de tegenpartij.

Dus zul je eerst moeten zorgen dat jouw tegenstander niet gevaarlijk is. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Want een rechtsback staat bijna altijd tegenover een linksbuiten en dat zijn, zoals je weet, heel goede voetballers. Zij kunnen dribbelen, zijn snel en kunnen goed passeren. Vaak moet je in je eentje tegen de linksbuiten spelen zodat hij wordt tegengehouden. Doe je best!

Voorstopper

Een hele belangrijke en ook een hele leuke positie is dit. Want je staat recht tegenover de spits van de tegenpartij. Die denkt dat hij gaat scoren, maar dan ga jij hem tegenhouden. Door goed te verdedigen, scherpe tackles te maken en geconcentreerd te zijn. Want een goede spits heeft soms maar één kans nodig om te scoren.

Laatste man

Deze speler wordt ook de vrije verdediger genoemd. De voorstopper en de laatste man zijn twee centrale verdedigers. Ze spelen naast elkaar in het centrum van de verdediging. Maar er is altijd een speler die de leiding over de verdediging op zich neemt en dat is de laatste man.

De vrije verdediger kan meer dan alleen verdedigen. Hij moet ook kunnen aanvallen. Kijk maar hoe vaak de keeper de bal uitrolt naar de dichtstbijzijnde verdediger die vervolgens de aanval begint. Dat kan met een korte pass naar een middenvelder of vleugelverdediger, maar ook met lange bal direct naar de spitsen.

Linksback

Best vreemd, maar vaak zijn de beste linksbacks ter wereld vroeger aanvallers geweest. Kijk maar naar Giovanni van Bronckhorst (die speelt bij Feyenoord) of Roberto Carlos (hij speelde jarenlang bij Real Madrid). De positie van vleugelverdediger is best moeilijk, omdat de tegenstander vaak snelle trucjes doet om langs te komen. Als je vroeger aanvaller was, kun je de tegenstander gemakkelijker tegenhouden omdat je al die trucjes al kent!

Rechtshalf

De rechtshalf, ook wel rechtermiddenvelder genoemd, speelt aan de rechterkant van het middenveld. Een middenvelder hoeft niet altijd heel snel te zijn, maar moet wel goed kijken wanneer hij de bal goed naar voren kan spelen. Als je een middenvelder bent moet je van alles kunnen, want je helpt de verdedigers achter je en de aanvallers voor je.

Centrale middenvelder

De centrale middenvelder moet het spel goed verdelen. Hij helpt iedereen zodat de spelers weten wat ze moeten doen. Een bekende centrale middenvelder was Zinedine Zidane. Een heel bekende Nederlandse speler die op het centrale middenveld speelt is Wesley Sneijder!

Linkshalf

De linkshalf staat aan de linkerkant van het middenveld. Als de tegenstander aan gaat vallen moet je proberen om de bal zo snel mogelijk af te pakken. Je helpt dan de verdedigers. En als jouw team gaat aanvallen, help je door de bal zo snel mogelijk naar de aanvallers te schieten.

Rechtsbuiten

Een rechtsbuiten speelt altijd voorin. De spits staat naast de rechtsbuiten en achter hem staat een middenvelder. Wat de rechtsbuiten doet is goede ballen voorzetten voor de spits zodat hij kan scoren. Het is dus belangrijk dat je heel snel bent!

Spits

Eigenlijk willen we allemaal wel stiekem een spits zijn! Dan mag je leuke acties maken en dan scoren. Spitsen kunnen speciale dingen doen waarmee ze verdedigers voorbij lopen. Ze doen dan mooie trucjes en maken mooie doelpunten. Maar dat kunnen ze niet alleen. Ze krijgen natuurlijk ook hulp van het team want anders lukt het niet!

Linksbuiten

Als je linksbuiten bent, speel je vaak heel mooi. Spelers op deze positie vinden mooie acties soms mooier dan scoren. Meestal voetballen ze grotendeels met hun linkerbeen. Ze kunnen de tegenstander opzoeken, een mooie actie maken, de tegenstander heel snel passeren en een goede voorzet geven op de spits. Arjan Robben is ook een linksbuiten. Hij kan ook allemaal trucjes uithalen om de tegenstander voorbij te gaan!


JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval